sunnuntai 30. elokuuta 2009

Apinaorkesteri ja kerhot



Alkukesästä vielä mietittiin, lähtisinkö sisarusmuskariin poikien kanssa. Kesän mittaan kypsyttelin ajatusta siihen suuntaan, että en. Kyllä nyt olen ihan varma, että ratkaisu on oikea. Minä en kykenisi kolmen pienen kanssa yksin siellä olemaan niin, että homma sujuisi hyvin häiritsemättä muita paikalla olijoita. Tuo pienimmäinen kun on vielä niin pieni, että voi pahimmillaan tarvita minun molemmat kädet koko muskarin ajan, niin toisten lasten kanssa en saisi mitään touhuttua siellä. Edviniä ja Irviniä ajatellen ja vähän omaakin napaani, olen kuitenkin ajatellut aloittaa avoimessa päiväkodissa käynnit säännöllisen epäsäännöllisesti. Ollaanhan me siellä aiemminkin käyty. Toinen vaihtoehto olisi seurakunnan äitilapsikerhot tai mitä ne ikinä onkaan, mutta niissä taas on omat rajoituksensa sen menemis- ja lähtemisaikataulun suhteen, avoin on koko ajan auki ja tulla voi kun sattuu pääsemään. Ehkäpä tämä apinaorkesteri pärjäilee sitten näin. =) Uusia äitituttavuuksia kyllä kaipaan, ei sen puoleen minulla on kyllä <3-ystävä kotiäitinä, joten häntä ainakin tapaan viikottain, jos en useamminkin.

"Aapi"-vaava 1kk!



Meidän pikkiriikkinen täytti sitten kuukauden ja enää yksi kuukausi mentävä eteenpäin, kunnes voidaan hakea vauvavakuutusta. Toivottavasti kaikki menee hyvin tässä ennen sitä.

tiistai 25. elokuuta 2009

Neuvolalääkäri Irvinillä


Tänään oli neuvolalääkäri Irvinillä. Saatiin MPR-rokotekin ja kauhulla odotamme siihen liittyviä oireiluja, jotka muuten voivat tulla vielä kahden viikon päästä rokotuksesta. Ja sellaisenkin maininnan neuvolassa sanoivat, että nämä allergiset lapset herkemmin oireilevatkin noille. Että kiva kiva. Irvin ei muutenkaan ole ollut kovin aurinkoinen joka hetki, kun hampaita pukkaa koko ajan. Ollaan pronaxenilla muutamana iltana jouduttu yöunille rauhoittamaan. Lääkäri totesi pojan olevan hyvin kehittynyt, hyvin kasvanut keskimitoissa oleva poika. Ja vieläpä neuvolakorttiin laittoi erityismaininnan, että käyttää käsiään hyvin.

Edvinin kynnessä on ollut muutaman kuukauden ajan "muutos", tai se on kahdessa kynnessä.. Voisin yrittää kuvankin nappasta siitä joskus. Se on sellainen rosoinen, rikkonaisen näköinen kynnen pinta, ihan outo. Siitä puhuin lääkärille, muttei hän osannut sanoa juuta eikä jaata, että mikä siinä on. Sovittiin, että lokakuussa Hkin reissulla näytetään sitten meidän ihanalle omalle lääkärille tuota hommelia, josko hän osaisi sanoa siihen jotain. Kommenttejakin otetaan vastaan, mikäli jollain sattuu olemaan moisesta ilmiöstä jotain tietoa tai kokemusta?

tiistai 18. elokuuta 2009

Edelliseen tekstiini viitaten

Omenamehua, omenahilloa, omenasosetta, omenaa.. Vitsi, kauheen monipuolinen hedelmä tuo omena! Ja mitkä ihanat kuidut ja vitamiinit saadaankaan oman puun omenoista! HIENOA!!! *ilakoi*

perjantai 14. elokuuta 2009

OMENA

Edvinin ruokavalioon on saatu "vapautettua" omena. Hiphei, nyt minä sen sanon ääneen. Omenaa on tässä elokuun aikana kokeiltu lähes päivittäin ja oireita ei ole tullut. Hienoa!

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Synnytys


En muista olisiko minua koskaan pelottanut mikään niin paljon kuin tämän neljännen lapsen synnytys. Tällä kertaa en kuitenkaan käsittääkseni saanut edes synnytyspelko-diagnoosia papereihini, vaikka aiemmassa raskaudessa (Edvinin) minulla sellainenkin maininta siellä oli. No, tästä asiasta voisin kertoa yhden romaanin verran, mutta siis..Joka tapauksessa; Tällä kertaa pelko oli jotain käsittämätöntä.

Minun elämäntilanteessani on ollut paljon hyvää, onnea, rakkautta, läheisyyttä. Mutta ajatuksissani on pyörinyt paljon kuolema. Läheisen ihmisen sairaus ja siitä johtuva, noh..miten sen sanoisi, siitä johtuva tietoisuus, että elämänlanka voi olla hyvinkin ohut ja herkkä, osittain aiheutti pelon tässä raskaudessani. Myös edellisten synnytysteni pieleen menemiset (Lähinnä Edvinin) tottakai vaikuttivat asiaan.

Jos voin kuvailla hetkiä ennen synnytystä, niin ensinäänkin muutama päivä, minulla meni jännittäessä, panikoidessa. Yöt nukuin äärimmäisen huonosti, joka taas ei ole minulle lainkaan tyypillistä. Kuten ei jännittäminenkään. Yleensä olen rohkea ja pelkäämätön. Mieheni tuen sain, tottakai. Ja puhuttiin asioista koko raskauden ajan, kuten meillä on tapana. <3 Suhteemme perustunee sille, että voi puhua, kaikesta. Koska synnytys oli käynnistetty, kävin sairaalassa jo maanantaina, kaksi päivää ennen H-hetkeä, tiistaina jouduin osastolle ja minulle asetettiin kohdunkaulaa pehmittämään cytotecia kaksi kertaa. Aiemmissa raskauksissa on tehty sama, jokaisella kolmella kerralla. Koskaan nämä tabletit eivät ole tehneet suuria ihmeitä, mutta jotain pehmittämistä kuitenkin. Tällä kertaa ei laitettu edes niin paljon, kuin aiemmissa synnytyksien käynnistyksissä, riitti että paikat olivat auki vajaalle 2 sormelle ja pehmenneet. Siinä osastolla ollessani sain tutustua huonekaveriini, joka saikin tiistaina sektiolla ison pojan. Mukava nainen ja perhe. Onneksi hän oli siinä, sain edes jotain muuta ajateltavaa kuin synnytyksen. Lisäksi minua viihdytti osastolla facebook, jota kännykällä selailin.

Keskiviikkoaamuna minulle tuli kiirelähtö heti aamupalan jälkeen synnytyssaliin. Salit olivat tyhjillään, ketään muita synnyttäjiä ei paikalla. Luojan kiitos; Minun suosikkikätilöni Tuula Lind oli paikalla! Sain hänet mukaan synnytykseeni ja se auttoi heti paljon, antoi minulle uskoa siitä, että asiat etenee. Tuulan rivakka tyyli ja suoruus puree minuun.

Istuin siellä synnytyssalin oven takana ja odotin kun kätilöt raportoivat tilannetta ja juttelivat omiaankin, satuin osan keskusteluista kuulemaankin. Olin hetkeä aiemmin vessassa istuessani laittanut kotiin viestiä, että Heikki voisi tulla jo sairaalalle. Kellon viisarit liikkuivat hitaasti, aloin vapisemaan. Pidättelin itkuani ja katselin lattioita, laskeskelin sekuntteja mielessäni.. Katsoin taas montako minuuttia on mennyt siitä kun soitin Heikille.. Kohta sain viestin kännykkääni, että Heikki on tulossa pian. Siinä vaiheessa padot aukesivat ja itkin. Itkin pelosta ja jännityksestä. Päätä meinasi alkaa koskemaan. Pyysin aiemmin jo buranaakin, mutten sitä saanut ennen synnytystä.

Heikin tultua paikalle helpottui oli, en tiennyt itkenkö vai nauranko. Paniikki pisti minut edelleen vapisemaan. Minulta puhkaistiin kalvot, ihan pieni määrä lapsivettä sieltä tuli ja sitten jäätiin odottelemaan, että tapahtuuko mitään. No, ei tietenkään tapahtunut.. Odoteltiin ja odoteltiin, laitettiin oksitosiinitippa ja tunnelma alkoi jo vähän rentoutua, juteltiin niitä näitä kätilön ja ihanan Elina-lääkärin kanssa siellä salissa. En kuitenkaan suostunut päästämään Heikkiä ruokalaan, koska pelkäsin jäädä yksin. Kun aikaa oli mennyt muutama tunti, ja oksitosiinitippaa lisätty asteittain alkoi minulla olla n. 15min välein supistuksia ja oksitosiinia lisäämällä ne lisääntyivät entisestään. Kivun ollessa vielä siedettävää, kävin useammankin kerran pissalla (koska pelkäsin joutuvani katetroitavaksi kuten edellisessä synnytyksessä, katetrointi silloin oli tuskaisin vaihe heti ponnistusvaiheen jälkeen, en tiedä miksi..?!) ja jopa kiikkustuolissa istuskelin. Kunnes sitten jouduin/pääsin siihen synnytyssängylle yhä kipeämpien ja kipeämpien supistusteni kanssa. Yhtäkkiä huomasin kivun voittaneen minut ja tarvitsin kipuun lievitystä, koska synnytys ei edennyt toivotulla tavalla, vaan kroppani pani vauvan tuloa vastaan selvästikin. Kätilö pakotti minut käytännössä ottamaan ilokaasua ja minulle tilattiin kohdunkaulan puudutus. Siinä vaiheessa kun lääkäri tuli ja laittoi puudutusta, olikin jo myöhäistä, koska aika pian olin jo auki tarpeeksi ponnistamiselle.

Ponnistusvaihe alkoi vähän yllättäin, olin muutaman supistuksen ajan "pidätellyt" vauvaa ja Tuula kurkkasi, että hei Taija, nyt voitkin jo alkaa ponnistelemaan. No, minähän tein töitä käskettyäni, kunnes minua jarruteltiinkin.. No siinä olikin enemmän työtä jarrutella ponnistusta kun ponnistaa.. No Tuula ennätti käsineet saada käteensä ja minä murjautin pojan pihalle yhdellä ponnistuksella. Kaikki meni loistavasti, mitään vahinkoja ei käynyt minulle, eikä vauvalle. Aika nopeasti vauva alkoi huutamaan vastasyntyneen itkua, aiemmissa synnytyksissä olin aina joutunut odottelemaan sitä. Ja sain hetkessä vauvan rinnalleni. Tässä tekstissä kuva pienestä kädestä ja tiukasta otteesta, jonka pieni mies otti happinaamarista. <3 Tämän enempää en synnytyksestä osaa kertoa. Kaikki meni mallikkaasti ja olen onnellinen, tyytyväinen ja haluan edelleenkin synnyttää ainakin vielä sen kerran elämässäni. =)

Kela muisti meitä kirjeellä

Kelalta tulikin tänään kirje, jossa ilmoitettiin lokakuun 1.pvä loppuvasta Edvinin vammaisenlapsen hoitotuesta. Nyt odotellaan Tiina Tuomelalta vastausta laittamaani sähköpostiin, koska en ole aivan varma kuuluuko meidän taas tehdä altistuksia Edille ja mikäli kuuluu, niin minkälaisia. Edvinillähän on edelleen selkeästi maitoallergia ja vilja-allergiat. Ainoa, mitä ollaan nyt saatu pojalle menemään hyvällä menestyksellä on omena! On sekin jo jotain. Katsotaan nyt miten käy, vieläkö vammaistuki jatkuu vaiko ei, onhan tuo erikoisruokavalio kuitenkin aika vaativa ja kalliskin normaaliin nähden.

lauantai 1. elokuuta 2009

Edvin 3v!


Edvinin 3v juhlia vietettiin hieman etuajassa vauvan synnytyksen vuoksi. Mutta vietettiin kuitenkin. Tässä kuva Edvinistä itse koristelemansa muumikakun kanssa. Kakku on tehty tänne aiemmin laittamani muffinsiohjeen mukaan ja on ainoa lajiaan, mitä Edvin suostuu syömään. Ollaan muutamia muitakin kakkuja koitettu Edille sopivina tehdä, mutta ei uppoa.

Edvinin virallinen syntymäpäivä oli perjantaina 31.7, samana päivänä pikkuveikkakin kotiutui sairaalasta. <3

Poika syntyi 29.7.2009 klo 15.14


Vauvauutisia ajattelin tulla kirjoittelemaan tännekin. Elikäs meidän perheen pienimmäinen syntyi käynnistettynä muutamaa viikkoa etuajassa, kokoa hänellä oli 3248g, 48cm ja päänympärys 34cm. Synnytys meni mallikkaasti ja lopulliseksi kestoksi arvioitiin 2h 20 min, käynnistys aloitettiin kyllä aiemmin.. Mutta tosiaan itse tapahtumaa sen parisen tuntia. Sekä äiti, että vauva kuin myös isäkin voidaan hyvin, päästiin kotiin muutamaa tuntia alle 2 vrk:n iässä. Täällä kun ei ole mahdollista aikaisemmin päätäkään ja tuonkin eteen piti vähän taistella.. Koin oloni niin epämukavaksi siellä sairaalassa. Ja selkeesti kotiin tulo kannatti; Maito alkoi nousta heti kotona! Sairaalassa oli vaan kamala stressaantunut ja epänormaali olotila, niin eihän se silloin nousekaan niin hyvin.

Isot veljet ovat toistaiseksi ottaneet pikkiriikkisen vauvan hyvin, mutta katsellaan nyt vähän eteenpäin, että alkaaako (lähinnä Irvin hirvittää) mustasukkaisuutta tai muuta outoa käytöstä ilmetä.

Yritän vielä lisätä vauvasta kuvaa tänne.