torstai 29. lokakuuta 2009

Rokotejuttuja




Kausi-influenssarokotus olisi ensiviikolla. Me päätettiin olla ottamatta sitä, koska viimevuonna kun otettiin niin reaktiot olivat hurjat. En tiedä, oliko rokotuksen vaiko sen vika, että siinä rokotteessa on käytetty kananmunaa, jolle meillä molemmat allergiset pojat ovat allergisia. Possuinfluenssarokotteet sensijaan otetaan, Edvinille ja Irvinille, vauva taitaa olla liiaan pieni vielä sitä saamaan ja meistä vanhemmista ei kumpikaan myös saa, ei kuuluta kohderyhmiin niissä rokotuksissa. Edvinkään ei kuuluisi, mutta, no, kerron myöhemmin syyn miksi hän sen rokotteen saa.

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Kotiapu

Meillä kävikin tänäaamuna semmoisesta kotiapu-firmasta "täti" kylässä. Reilu viikko sitten oli Etelä-Saimaassa juttua siitä, kun kaupunki on saanut MML:lta määrärahan käytettäväksi perheiden hyvinvointiin.. No minähän nohevana tyttönä tajusin sitä neuvolan kautta pyytää ja näin saatiin meille 5 x 8 = 40 tuntia kotiapua maksutta.Ihan kiva saada lisäkädet elämään mukaan, josko vaikka tämä kaaos hieman kohentuisi näiden tulevien viikkojen aikana. =) Hyvä mieli tästä asiasta.

keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Edin sinkki ja seleeni

Edillä tuli Helsingistä loput verikoetulokset, niiden mukaan sinkki- ja seleeniarvot olivat matalahkot. Se selittää niin paljon. Niin paljon, ettei uskokaan. Tavallaan se on helpotus, tavallaan minua hirvittää. Olen noista hivenaineitakos ne nyt on, lueskellut jonkun verran tässä verikoetuloksia odotellessa, ihan noiden Edvinin oireiden takia. Voisinpa listailla tähän alle asioita, jotka tuntuvat minusta tärkeiltä niihin liittyen, tietolähteeksi noille asioille laitan tähän vaan, että googlettamalla olen löytänyt;

Seleeni

Seleenillä on E vitamiinin kanssa ratkaisevan tärkeä osuus solujen aineenvaihdunnassa ja toimii varsinkin sydämessä ja aivoissa DNA- ja RNA- reaktioissa. Se vahvistaa immuunisysteemiä ja näyttäisi siten suojaavan elimistöä monilta sairauksilta mm syövältä. Seleenin suotuisa terveysvaikutus johtuu siitä, että se on välttämätön glutation peroxidase-entsyymille, jonka tehtävänä on mm neutraloida vapaita radikaaleja. Sillä on myös kyky neutraloida elohopean, kadmiumin ja lyijyn myrkyllisyyttä Uusimmissa tutkimuksissa on seleenin todettu suojaavan soluja UV (B) säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Tälle säteilylle altistumme otsoonikerroksen ohenemisen seurauksena. Seleeni on tärkeä iholle, silmille ja hiuksille. Se torjuu sydän- ja verisuonitauteja ja lisää potenssia. Erään tutkimuksen mukaan 200 mcg seleeniä päivittäin laski eri syöpälajeihin sairastuvuutta 39% ja syöpäkuolleisuutta 48 % . Tutkimuksissa on todettu, että syöpäsairailla on lähes aina seleenin puute ja mitä suurempi vajaus sen enemmän kasvaimia syntyi. Monet tutkijat arvioivat, että me suomalaiset yleisesti saamme liian vähän seleeniä ravinnossamme, joka on liian pitkälle jalostettua ja myös maaperämme seleenin puutteesta johtuen. On todettu seleenin 60 – 100 milligramman päiväannoksina riittävän glutathion peroxydase entsyymin toiminnalle solujen hapettumisen estämisessä. Normaalista ravinnosta Euroopassa saamme vain 30-60 milligrammaa. Amerikassa on arvioitu, että vain 9% väestöstä saa riittävän määrän antioksidanttipitoista ravintoa. Seleenin saanti perustuu kokojyväviljatuotteisiin, mutta sitä on myös kalassa, kanassa, parsakaalissa, sipuleissa (erit valkosipuli), pähkinöissä ja tomaatissa. Seleenin hyväksikäyttö kehossa edellyttää riittävää E-vitamiinivarastoa. Jos jompaa kumpaa puuttuu, voi syntyä lihasrappeutumia. Puutos aiheuttaa myös usein anemiaa ja harmaakaihia.


Sinkki

Sinkki on osana n 20 entsyymissä ja vaikuttaa esim insuliinin tuotannossa ja alkoholin purkamisessa verestä. Se toimii myös suoja-aineena immuunisysteemissä. Sitä tarvitaan solujen rakenteessa ja geneettisen perinnön kuljetuksessa. Se on myös antioksidantti ja siten suojaa soluja hapettumiselta. Se kasvattaa sukupuoliviettiä ja ehkäisee hedelmättömyyttä. Sinkki auttaa myös hiustenlähtö- ja iho-ongelmiin ja sen uskotaan myös auttavan sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Se suojelee myös maksaa ja on osana prostaglendiinihormonien tuotannossa. Sen on todettu olevan erittäin tehokas rhino flunssaviruksen tuhoaja. Noin 40 -vuotiaana kateenkorvarauhanen alkaa hitaasti surkastua, mikä johtaa tymulin hormonin vajaatoimintaan. Tästä taas seuraa valkoisten T-solujen passivoituminen ja altistuminen syöpä- ja tulehdustauteihin. Sinkin lisämäärillä saadaan kateenkorva nopeasti lisäämään tymulin hormonin tuotantoa. Runsas alkoholin käyttö kuluttaa elimistön sinkkiä. Sinkin puute johtaa kasvuhäiriöihin ja kaikenlaiseen sairastumisherkkyyteen sekä haavojen huonoon parantumiseen. Sinkkiä on lihassa, erityisesti sisäelimissä, kalassa, täysjyväviljassa, sienissä, ostereissa, kananmunassa, juustossa, maidossa, kaakaossa, oluessa ja vihanneksissa kuten esim herneissä.

Sinkillä on todettu tärkeä merkitys lukuisille hormonaalisille säätelyprosesseille sekä hormoni- ja soluvälitteiselle immuunijärjestelmälle. Kliinisessä lääketieteessä sinkkihoidolla on tärkeä merkitys monien oireiden ja tautitilojen hoidossa. Tässä muutamia esimerkkejä:

Kasvuhäiriöt
Hidastunut haavojen paraneminen
Useissa ihotaudeissa
Diaetes ja muut sisäerityshäiriöt
Maha- ja suolistotaudit (mm. ripuli)
Hedelmällisyyshäiriöt
Neurologiset taudit (mm. lukivaikeus, ADHD)
Infektioherkkyys
Erektio- ja potenssihäiriöt
Masentuneisuus


Puutosoireet
Kasvuhäiriöt
Lukihäiriöt
Hiusten lähtö
Hauraat kynnet
Akne, huono iho
"Karttakieli"
Uusiutuva haavainen suutulehdus
Allergiat
Infektioherkkyys
Krooniset hengitystiesairaudet
Haju- ja makuaistin heikkeneminen
Heikentynyt sokerinsieto
Impotenssi/haluttomuus
Ruokahaluttomuus/anoreksia/ripuli
Muut neuro-psykiatriset oireet, oppimisvaikeudet, levottomuus, aggressivisuus, väkivaltaisuus
Olen tummentanut oireet, joita meidän Edvinillä noista mielestäni on.

tiistai 20. lokakuuta 2009

Edvinin puheterapia siirtyi

Lomareissun takia jouduin siirtämään Edvinin tulevan puheterapian ja se meni tammikuulle saakka. Konsultoin kuitenkin puheterapeuttia puhelimen välityksellä ja tilanne kun ei ole mitenkään "kriittinen" ja puheen kehitys on mennyt koko ajan eteenpäin, niin tuskin sillä haittaa on mihinkään. Tammikuussa sitten puheterapeutti soittaa meille ja ilmoittaa uuden ajan.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Ewingin sarkooma ja pelko

Ajattelin Antonin asiaakin tänne laittaa, vaikke se allergioihin liitykään. Eli siis Antonin isä on kuollut vajaa 7v sitten syöpään jonka nimi on ewingin sarkooma. Ewingin sarkooma on "nuorten miesten tauti", eikä se periaatteessa pitäisi olla periytyvää, mutta.. No, Antonin isä on kuollut 24 vuotiaana, Antonin isän äiti kuoli 45 vuotiaana syöpään ja on minunkin puolen suvussa ollut moista, lähelläkin, niin.. Minua karmii ajatus syövästä. Olen jo vuosia sitten tullut tulokseen, että ennen Antonin murrosikää aloitetaan vuosikontrollit minun mielenrauhan turvaamiseksi ja minusta tuntuu, että se on nyt se ajankohta. Tuo ewingin sarkooma tuntuu useimmiten alkavan siinä vaiheessa kun lapset kasvavat paljon, no Anton kasvaa koko ajan tasaisen paljon ja hän on nyt 8 vuotias.. Loppujen lopuksi ei enää montaa vuotta ole siihen hurjimpaan pituuskasvupyrähdykseen. Toivon niin kovasti, että saan pitää pojan yhtä terveenä ja reippaana, mitä nytkin on. Mutta omia pelkojani lieventääkseni, minun on saatava tutkituttaa poika. <3

Maitokokeiluja mietitään

No nyt kun Irvin ei ole taas vähään aikaan ripuloinut, eli tilanne ilmeisesti tasottui sittnekin, niin mietitään pientä maitokokeilua sekä Irvinille, että Edvinille. Edvinin tapauksessa puhuttiin allergologin kanssa siitä, että annettaisiin joka viikko yhtenä päivänä pieni määrä esim. jugurttia ja siedätettäsiin siinä samalla poikaa. Aloitettaisiin teelusikallisesta ja mikäli se sen kestää niin nostettaisiin ruokalusikalliseen.. Sitä ennen tässä olisi ajatus käydä vielä Tahko Spa-kylpylässä lomailemassa, joten vielä menee aikansa ennen kun moinen kokeilu tulee. Hirvittää kyllä jo ennakkoon. Mutta kokeillaan. =)

torstai 15. lokakuuta 2009

Verikoetulokset ja yllätysvierailija kakassa

Saatiin eilen Edvinin verikokeiden tulokset, joista puuttui sinkki ja seleeni vielä. Sinkin ja seleenin tulokset saamme lääkäriltä sähköpostilla. Kaikki verikoetulokset olivat ihan loistavat mm. hb 128, kalsiumit olivat imeytyneet hyvin, samoin d-vitamiinin saanti on ollut sopiva. Valkuaisaineita eli proteiineja Edvin oli saanut tuplasti siihen nähden mitä tarvitsisi, eli soijakaakaolla lienee osuutta asiaan. Juuri ennen näitä tuloksia olin kokenut järkytyksen. Tai yllätyksen. Miten sen nyt ottaa; Löysin Edvinin kakasta kihomadon. Se oli siis aivan järkkyä, kun minulla ei ollut minkäänlaista aavistusta tästä matoasiasta ja tarhassa olemisestakin on jo yli 5kk aikaa. No, vedettiin Pyrvin kuuri naamariin koko perhe ja olen desinfioinut, pessyt, puunannut, saunottanut, pakastanut ja ties mitä kohta koko kodin. Pyykkivuori ei ole vielä täysin pesty, mutta huomenna viimeistään kaikki on 60-90 asteessa pesty. Lelut laitettiin parin kuukauden karanteeniin pakastuksen kautta ja otettiin varastosta muutamia sellaisia leluja, jotka eivät ole aikoihin olleet käytössä. Aivan kamala homma, mitä minä laskin että 14 tyynyä, 7 peittoa, pari pienempää peittoa, vauvan täkit, päiväpeitteet ja koristetyynyt, pehmolelut, pyyhkeitä jne jne.. en edes osaa sanoa kuinka monta koneellista pyykkiä on tullut jo pestyä. Toivottavasti pääsemme ongelmasta nyt eroon. Varuiksi aiomme syödä vielä Vermox-kuurin tämän Pyrvinin kaveriksi, eli olemme matokuurilla ja pitkään.

perjantai 9. lokakuuta 2009

Nuha tulla tupsahti taloon


Hups hei ja nyt meillä ollaan kovassa nuhassa. Minä eli allekirjoittanut, Edvin, Iivan ja Irvin sairastuttiin lähes yhtäaikaa eli eilen. Kuumetta ei ole ainakaan vielä kenelläkään, mutta nenä vuotaa kuin seula. Ulkoiltiin tänään siitä huolimatta sen pari tuntia mitä normaalistikin. Ulkoilun jälkeen kaikille pojille maistui päiväunet, se on harvinaista että Edvinkin nukkuu. <3 Itsekin olisin kyllä mieluusti nukkunut, mutten uskalla kun en luota itkuhälyttimeen. Irvin kun nukkuu aina ulkounet sen hälyttimen kanssa, käyn aina ajoittain kurkkasemassa miten siellä ulkosalla nukkuminen sujuu.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Sydän sykkyrässä, mieli mykkyrässä. Kun oikein paljon rakastaa, niin paljon huolta kantaa saa..

Tänään oli Helsingin keikka, siis lääkärissä käytiin. Reissu sinänsä oli todella rankka, ristiäisten jälkeinen elämä ei ole vielä palautunut ennalleen, mummo palautettiin juna-asemalle Kouvolaan (sieltä sitten ajelee junalla pohjois-savoon) ja aamulla piti herätä todella aikaisin. Aikataulu vähän luisti ja olimme nippanappa 11.00 Itäkeskuksella, kymmenisen minuuttia taisi jäädä "ylimääräistä aikaa". Se on tällaisen sakin kanssa kun liikkuu niin joskus mahdotonta arvioida aikaa vaikka kuinka luulisi, että se riittää hyvin! Yleensä emme ole myöhässä kyllä mistään, mutta nyt meni tipalle.

Ensin katsottiin Irvin. Irvinin ongelmahan on ollut kaura-altistuksen jälkeinen ripuli joka on jatkunut jo pitkään. Lääkäri laittoi lähetteen vielä toiseen ulosteviljelyyn (ekastakaan ei olla saatu vielä tulosta!) ja mikäli nuo viljelyt osoittautuvat olevan ookoo, niin aloitamme entistä tiukemman ruokavalion ja lihoista jää pois possu ja broileri (+kalkkuna). Nuo ovat viljalla ruokittuja eläimiä ja voivat aiheuttaa tämän pitkittyneen oireen nyt. Sitten meille jäisi lihoiksi vain poro ja hirvi ja olikos se nyt afrikassa (??) kasvatettu strutsinliha. Kotimainen strutsi ei sovi, koska sekin on kasvatettu viljalla. Mutta katsellaan nyt ja odotellaan tuloksia. Irvinin jatkot sovittiin niin, että helmi- ja maaliskuussa käydään maito- ja vehnäaltistukset kelan tukia varten. Maaliskuun lopullahan Irvin täyttää 2v ja sitten loppuu meillä Neocaten korvattavuus kokonaan. Se murhe murehditaan sitten, nyt ei auta miettiä.

Edvinin vuoro oli toisena. Näytin lääkärille Edvinin silmän ihottuman, välilihan alueen ihottuman ja haavauman, sekä kynsimuutokset. Lääkäri arveli, että mahdollisesti kyseessä voisi olla lapsuusiän psoriasis, mutta lopullisen diagnoosin tekee ihotautilääkäri. Nyt metsästämme siis Lappeenrannan alueelta hyvää, toimivaa ja tehokasta ihotautilääkäriä tai sitten menemme myöhemmin takaisin Pikkujätissä olevan ihotautilääkärin vastaanotolle. Diagnosointiin tarvitaan ottaa koeapala. Edvinin tilanteen tekee edelleen hankalemmaksi se, että kaikki tämä maksaa hurjan paljon. Edvinillähän ei ole vakuutusta, koska sitä emme hänelle pienenä saaneet. =( Tuumasin kuitenkin lääkärille, että elämä on kallista ja kaikki maksaa. Minkäs sille voi. Kyllä haluan, että Edvin saa joka tapauksessa parhaan mahdollisen hoidon, oli tilanne mikä tahansa. Tämän kaupungin terveydenhuolto kun ei tunnu oikein toimivan. Varuilta Ediltä otettiin myös labrat, katsastetaan onko kaikki hivenaineet ym imeytyneet. Niistä saan tuloksen ensiviikon keskiviikkona eli 14.10. Edvinistä minulla on aina kamala huoli jotenkin. Kaikki aina menee pahimman kaavan mukaan hänellä ja hän on elämässään joutunut jo todella paljon kärsimään sairauksien ja allergioidensa takia. Tämä psoriasis-epäily kirvoitti kyllä äidille kyyneleet silmiin ja edelleen kamalan huolen päälle. Mietin ehkä liian pitkälle asioita, mutta ei voi minkä. Tieto taitanee lisätä tuskaa tässä tapauksessa.. Noita psoriasisjuttuja olen elämässäni tavannut ja tiedän sairauden merkityksen ja vakavuuden. =( (Sehän kasvattaa huomattavasti syövän, diabeteksen, sydänsairauksien, metabolisenoireyhtymän, sosiaalisten ongelmien jne.. riskiä..) Noh, odottelemma tulevaa, että mitä se tuleva tuo tullessaan. Niin kovin toivon, että kyse olisi jostain lievemmästä asiasta tai vaikkapa hivenaineiden puutoksesta. =/ Edvinille tehdään omakustanteisesti myös helmi- ja maaliskuussa sekä maito- että vehnäaltistukset.

Iivan 2kk ei toistaiseksi tarvinnut allergologia tavata, paitsi esittäytyäkseen. =) Allergologin mukaan voidaan huokaista jos suurempia huuteluja tai allergiaoireiluja ei ala ilmaantua 4kk ikään mennessä. En edes uskalla toivoa, etteikö Iivanillakin olisi jotain vielä tulossa..

Sellainen reissu tällä kertaa. Lähetänpä vielä tätä kautta terveiseni sille Lappeenrantalaiselle perheelle, jonka tapasimme odotustilassa siellä! Tiina kertoi minulle, että todella paljon on alkanut lappeenrantalaisia siellä käydä. Eikä se kyllä ole ihmekään, kun huomioidaan tämän kaupungin tilanne ja tapa hoitaa näitä allergisia pikkuihmisiä!

tiistai 6. lokakuuta 2009

(Anton -ei kuvassa), Edvin, Irvin ja Iivan <3



Vauvamme on siis saanut vihdoin sunnuntaina oman nimen. Hänestä tuli Iivan Olavi. Anton, Edvin, Irvin ja Iivan on siis meidän perheen "sarja". <3

Huomenna Helsinkiin Pikkujättiin lääkäriin


Kuvassa näkyvillä Edin ihottuma, joka on tämän syksyn vaivannut. Se on tuossa silmäluomessa vasemmassa silmässä. Lisäksi välilihan alue on pahasti rikki, semmonen 3 sentin haavauma siellä ja iho ruvella ympäriinsä. Edillä on taas välillä ollut myös refluksia, sen kaurakokeilun jälkeen.

Kirjoittelenpa sitten tarkemmin mitä Helsingissä, kunhan ollaan siellä käyty. Irvinin ripuli jatkuu edelleen, siitä olenkin jo aiemmin kertonut täällä. Zyrtec-kuuri on pidetty ja se on vähän harventanut ripulointikertoja, ripulia tulee enää ehkä 2-3 kertaa päivässä.