keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Edin sinkki ja seleeni

Edillä tuli Helsingistä loput verikoetulokset, niiden mukaan sinkki- ja seleeniarvot olivat matalahkot. Se selittää niin paljon. Niin paljon, ettei uskokaan. Tavallaan se on helpotus, tavallaan minua hirvittää. Olen noista hivenaineitakos ne nyt on, lueskellut jonkun verran tässä verikoetuloksia odotellessa, ihan noiden Edvinin oireiden takia. Voisinpa listailla tähän alle asioita, jotka tuntuvat minusta tärkeiltä niihin liittyen, tietolähteeksi noille asioille laitan tähän vaan, että googlettamalla olen löytänyt;

Seleeni

Seleenillä on E vitamiinin kanssa ratkaisevan tärkeä osuus solujen aineenvaihdunnassa ja toimii varsinkin sydämessä ja aivoissa DNA- ja RNA- reaktioissa. Se vahvistaa immuunisysteemiä ja näyttäisi siten suojaavan elimistöä monilta sairauksilta mm syövältä. Seleenin suotuisa terveysvaikutus johtuu siitä, että se on välttämätön glutation peroxidase-entsyymille, jonka tehtävänä on mm neutraloida vapaita radikaaleja. Sillä on myös kyky neutraloida elohopean, kadmiumin ja lyijyn myrkyllisyyttä Uusimmissa tutkimuksissa on seleenin todettu suojaavan soluja UV (B) säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Tälle säteilylle altistumme otsoonikerroksen ohenemisen seurauksena. Seleeni on tärkeä iholle, silmille ja hiuksille. Se torjuu sydän- ja verisuonitauteja ja lisää potenssia. Erään tutkimuksen mukaan 200 mcg seleeniä päivittäin laski eri syöpälajeihin sairastuvuutta 39% ja syöpäkuolleisuutta 48 % . Tutkimuksissa on todettu, että syöpäsairailla on lähes aina seleenin puute ja mitä suurempi vajaus sen enemmän kasvaimia syntyi. Monet tutkijat arvioivat, että me suomalaiset yleisesti saamme liian vähän seleeniä ravinnossamme, joka on liian pitkälle jalostettua ja myös maaperämme seleenin puutteesta johtuen. On todettu seleenin 60 – 100 milligramman päiväannoksina riittävän glutathion peroxydase entsyymin toiminnalle solujen hapettumisen estämisessä. Normaalista ravinnosta Euroopassa saamme vain 30-60 milligrammaa. Amerikassa on arvioitu, että vain 9% väestöstä saa riittävän määrän antioksidanttipitoista ravintoa. Seleenin saanti perustuu kokojyväviljatuotteisiin, mutta sitä on myös kalassa, kanassa, parsakaalissa, sipuleissa (erit valkosipuli), pähkinöissä ja tomaatissa. Seleenin hyväksikäyttö kehossa edellyttää riittävää E-vitamiinivarastoa. Jos jompaa kumpaa puuttuu, voi syntyä lihasrappeutumia. Puutos aiheuttaa myös usein anemiaa ja harmaakaihia.


Sinkki

Sinkki on osana n 20 entsyymissä ja vaikuttaa esim insuliinin tuotannossa ja alkoholin purkamisessa verestä. Se toimii myös suoja-aineena immuunisysteemissä. Sitä tarvitaan solujen rakenteessa ja geneettisen perinnön kuljetuksessa. Se on myös antioksidantti ja siten suojaa soluja hapettumiselta. Se kasvattaa sukupuoliviettiä ja ehkäisee hedelmättömyyttä. Sinkki auttaa myös hiustenlähtö- ja iho-ongelmiin ja sen uskotaan myös auttavan sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Se suojelee myös maksaa ja on osana prostaglendiinihormonien tuotannossa. Sen on todettu olevan erittäin tehokas rhino flunssaviruksen tuhoaja. Noin 40 -vuotiaana kateenkorvarauhanen alkaa hitaasti surkastua, mikä johtaa tymulin hormonin vajaatoimintaan. Tästä taas seuraa valkoisten T-solujen passivoituminen ja altistuminen syöpä- ja tulehdustauteihin. Sinkin lisämäärillä saadaan kateenkorva nopeasti lisäämään tymulin hormonin tuotantoa. Runsas alkoholin käyttö kuluttaa elimistön sinkkiä. Sinkin puute johtaa kasvuhäiriöihin ja kaikenlaiseen sairastumisherkkyyteen sekä haavojen huonoon parantumiseen. Sinkkiä on lihassa, erityisesti sisäelimissä, kalassa, täysjyväviljassa, sienissä, ostereissa, kananmunassa, juustossa, maidossa, kaakaossa, oluessa ja vihanneksissa kuten esim herneissä.

Sinkillä on todettu tärkeä merkitys lukuisille hormonaalisille säätelyprosesseille sekä hormoni- ja soluvälitteiselle immuunijärjestelmälle. Kliinisessä lääketieteessä sinkkihoidolla on tärkeä merkitys monien oireiden ja tautitilojen hoidossa. Tässä muutamia esimerkkejä:

Kasvuhäiriöt
Hidastunut haavojen paraneminen
Useissa ihotaudeissa
Diaetes ja muut sisäerityshäiriöt
Maha- ja suolistotaudit (mm. ripuli)
Hedelmällisyyshäiriöt
Neurologiset taudit (mm. lukivaikeus, ADHD)
Infektioherkkyys
Erektio- ja potenssihäiriöt
Masentuneisuus


Puutosoireet
Kasvuhäiriöt
Lukihäiriöt
Hiusten lähtö
Hauraat kynnet
Akne, huono iho
"Karttakieli"
Uusiutuva haavainen suutulehdus
Allergiat
Infektioherkkyys
Krooniset hengitystiesairaudet
Haju- ja makuaistin heikkeneminen
Heikentynyt sokerinsieto
Impotenssi/haluttomuus
Ruokahaluttomuus/anoreksia/ripuli
Muut neuro-psykiatriset oireet, oppimisvaikeudet, levottomuus, aggressivisuus, väkivaltaisuus
Olen tummentanut oireet, joita meidän Edvinillä noista mielestäni on.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys,

Etsin Googlen kautta terveysaiheisia sivustoja ja blogeja ja päädyin sivuillesi. Omat sivuni käsittelevät hyvin samanlaisia aiheita ja kysyisinkin, että kiinnostaisiko sinua pieni yhteystyö jonka kautta saisimme molemmat lisää kävijöitä sivuillemme?

Jos tämä ehdotus kiinnostaa sinua, ota minuun yhteyttä niin jutellaan lisää!

Yhteistyö terveisin,
Maria(SEO.Finland at. gmail.com)