tiistai 9. helmikuuta 2010

Vitamiinit, pillerit, namitabletit, pureskelujutut..

Koska tiedän, että blogiani seurailee useampikin allergiaperheen äiti (yhteydenottajat ja kirjoittelijat ovat muuten AINA poikkeuksetta olleet naisia) ja muutama mummokin.. Niin ajattelin laittaa vielä semmosen jutun tänne, kun olen törmännyt perheisiin joissa on lapsilla allergioita, mutteivat lapset saa esim. maidottomasta dieetistä huolimatta kalsiumeja.. Eikä monikaan tule ajatelleeksi, kuinka paljon muita tärkeitä hivenaineita erilaisilla allergiadieettejä noudattavilla lapsilla voi puuttua elimistöstä! Olen nähnyt hurjan näköisiä, iho-oireisia, hilseileviä, kynsimuutoksista kärsiviä, kalpean valkoisia ja ihan vaikka minkä näköisiä allergisia lapsia (ja vieläpä laihoja ja aliravitun näköisiäkin minusta).. Mietin vaan, että onkohan noilla tullut ajateltua kokonaisuutta ja otettua noita labrakokeita milloinkaan.. Ei meillä ainakaan keskussairaalassa asioidessamme moisista tullut puhetta. Ei kuuloonkaan, että kalsiumeja olisi seurattu verenkuvasta jne..

Meillä pojat saavat multivita plus (monivitamiini lapsille jossa mukana maitohappobakteerit) purutabletteja, kalsiumia, d-vitamiinia ja Edvin vielä ekstrana sellaisen lääkärin määräämän hivenainevalmisteen, siitäkin huolimatta, että loppupelissä ollaan aika tarkkoja poikien ruokavaliosta, siitä että tulee tarpeeksi kuituja, hedelmiä, marjoja, vihanneksia jne..

Edvinillähän oli sinkin ja seleenin puutostila syksyllä. Se aiheutti hänelle iho-oireita ja sen, ettei haavat paranneet normaaliin tahtiin.. Kynsimuutoksetkin oli. Pelättiin jo psoriasista (ei mennyt enää atopian piikkiin oireet). Nyt tilanne on paljon parempi kun on tuo lääkärin määräämä hivenainevalmiste käytössä. Veikkaanpa, että aika moni ei ole tullut ajatelleeksikaan tuota! Ja väitän, että voisi monille iho-oireisille/hankalasti "atooppisille" olla sielläkin vähän helpotuksia elämään.. Siis vitamiinipurkissa. Miettikääpäs sitä.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

no ihan kiva, jos vielä löytyy joku sopiva vitamiinilisävalmiste. Kun ne allergiat vaan tuppaa rajoittamaan niidenkin käyttöä melko lailla, suomeksi mitään sopivaa valmistetta ei esim. meidän lapselle ole. Edes yliopiston apteekin vit-kiv-valmiste, johon varmaankin viittaat, ei sovi. Veikkaan, että aika monella allergialapsen äidillä tuo asia käy mielessä, mutta kun ei ole mistä niitä vitamiineja ottaa, niin ei vaan ole. Tyhjästä on paha nyhjästä.

Taija kirjoitti...

Olen pahoillani, ettei teille ole löytynyt sopivaa valmistetta.. Itse en ole "normaalielämässä" paljon näitä meidän poikia allergisempia kohdannut, ja yleensä meillä ollaan "ääritapauksia" koska niin monelle asialle ollaan allergisia .. Anteeksi, etten tullut ajatelleeksi tätä pientä osaa lapsista, jolle tosiaan ei sovi mikään.

Meillä meinasi olla taannoin ongelmana sopivan särkylääkkeen löytäminen Edvinille.. Korvakierrelapsi joka oli alati sairas ja sopimattomat lääkkeet, ei kiva yhdistelmä.

Osaatko muuten sanoa, mikä ainesosa tai mikä teillä aiheuttaa ongelman? Siis kun eivät sovi nuo vitamiinivalmisteet..(meillä sitruunahappo ja noi tärkkelykset joissain kipulääkkeissä..)
Toivotaan paljon voimia teille allergioitten kanssa kamppailemiseen!!!

Anonyymi kirjoitti...

www.histamiini.com-osoitteesta löytyy paljonkin vanhempia, jotka tuskailevat tämän vitamiiniongelman kanssa :)
Meillä ongelmia tuottaa myös tuo sitruunahappo, tärkkelykset (riisitärkkelys on ainoa sopiva) ja askorbiinihappo. Esim. ksylitoli, väriaineet yms. eivät sovi. Vit-kiv-valmisteen kohdalla epäiltiin, että kuori, joka on selluloosapohjainen, allergisoi, vaikka kapseli avattiin ja jauhe sekoitettiin ruokaan (ravitsemusterapeutin ja allergialääkärin arvio). Että tosi pienestä se vaan lähtee.

Mitä olen teidän blogia seuraillut, niin hirmu kivasti löytyy teillä noita korvaavia aineksia, esim. leivontaan. Meillä ei ole kuin riisijauho käytössä :(. JA sekin pitää tehdä itse. Ei kohotusaineita eikä mitään. Eli aina ei ole antaa edes mitään korvaavaa valmistetta kun toiset saavat leivonnaisia, sokeritikkari, jota saa allermiinasta, on ainut.

Toi vitamiinivalmisteiden sopimattomuus on kuiteskin aika yleistä ja meillä on ruokavaliossa kymmenen ainetta, lapsi on nelivuotias, joten siinä ei paljoa kasviksilla ja vihanneksilla voi täydentää.

Taija kirjoitti...

Toivotaan kovasti, että saatte vielä nauttia allergiattomista päivistä joskus! Meillä tuon Edvinin (3,5v) allergiat (eikä kenenkään muunkaan lapsemme) eivät ole mitään tuohon verrattuna, mutta silti rukoilen iltarukouksissani, että saataisiin vähemmäksi noita. Hankaloittaa niin paljon elämää nuo allergiat.

Nyt meillä on meneillään maitoaltistus täällä kotosalla, kuten ehkä olet lukenutkin.

Anni kirjoitti...

Terveisiä taas, törmättiin pikkujätissä muunnoin! Olin niin onnellinen, kun meiltäkin nyt kun Leevi on vuoden, otettiin verikokeet. Vaikka melkoista sähellystä ja huutoa olikin. Odotan tuloksia, kuivaa ihoa olen minäkin bongaillut. Saa nähdä onko vitamiinien tai hivenaineiden puutetta. Nyt vaan toivotaan, et Tiinan suosittelemat valmisteet sopivat meille...

Taija kirjoitti...

Hei Anni!

Meillä odotellaan vielä Irvinin (pikkasen alle 2v) sinkki ja seleeni tuloksia. Edvinillähän ne olivat pielessä syksyllä... Tosin Irvinhän juo Neocatea edelleen aika paljonkin, niin voi olla että se pitää arvot kunnossa. Toivotaan näin. Parin viikon päästä mennään taas Tiinan luo. =)

Aurinkoista kevättä!

Anni kirjoitti...

Huutelen tänne vanhan postauksen jatkoksi, että kyllä vain oli alenemia sinkissä ja seleenissä, eli ei ainakaan Nutrilon Soijalla riittänyt jytyä niiden suhteen :) Yliopiston apteekin vitamiinilisällä mennään nyt, tuntuu sopivan! Ja kappas, kuiva iho on poissa! Ei enää tarvitse hölväillä kuten ennen noita polvia, kyynerpäitä ja poskia.

Ja kalkki aloitettiin jauhepusseina myös nyt. Syksyllä taas Tiinalle, nyttemmin ei ookaan uusia ruoka-aineita löytynyt!