tiistai 21. huhtikuuta 2009

Edvinin eka puheterapia

Unohdin melkein kertoa Edin ekasta puheterapiasta! Siis terapeutti oli ennestään tuttu, esikoispojan eli Antonin eskariajoilla kun käytiin siellä ärräkoulussa muutamia kertoja. Edvin tykkäsi tädistä ja näytti selkeästi osaamisensa siellä kirjojen ja lelujen avulla.

Jonkin sorttinen puheen viivästymähän Edvinillä on ja sen totesi puheterapeuttikin, mutta ei mitään kamalan vakavaa kuitenkaan koska poika osaa aika vaikeitakin tavuja ja äänteitä sanoa. Edvinhän on nyt 2 v 8kk. Ehkä hankalimpia juttuja mitä poika sanoo on esim. pupu pomppii, (jää)kiekko, Heikki tankkaa jne. Joitain tukiviittomia Edi on opetellut jo aiemmin ja nyt saatiin sellainen nippu uusia tukiviittomaohjeita mukaan, jos halutaan opetella niitä. Ja Edvinhän on ihan kauhean kiinnostunut niistä, niin muutamia on jo nyt opeteltu. Edvinin tapa ilmaista itseään on hyvin "värikästä" ja pitkiäkin kertomuksia tulee jo elekielellä, äänteillä ja muutamalla sanalla tehtyinä. (Esim. tarhantäti kertoi Edin selvittäneen, miten joku poika oli laittanut maton alle auton muutamalla selkeällä eleellä ja esim. Edi saattaa kertoa minulle päivän tapahtumat ja saan ihan selvästi ymmärrettyä mistä on kyse vaikka siinä tulee useampi lause kerralla sitä elekieltä.). Toivotaan, että kypsyminen tapahtuu ja Edin puhe selkeytyy tässä kesän mittaan. Ainakin viimeisen kahden kuukauden aikana on tapahtunut jo paljon edistystä ja Edvinin ujous on vähän vähentynyt. Ollaan tarkoituksella kannustettu poikaa paljon ja pyritty siihen, ettei mitään paineita puhumiseen olisi. Ja läheisille ihmisillekin kerrottu siitä, miten nuo paineet voivat vaikuttaa.

Keskustelin taannoin toisen äidin kanssa, jonka lapsella vastaavanlainen tilanne puheessa ollut pienenä. Hän kertoi tyttärensä saaneen migreenikohtauksia ihan siitä, ettei puhunut ja että ulkopuolista painostusta puhumiseen oli kamalasti. Kävipä silloin mielessä Edin migreenit, joita talvella oli. Tosin voihan ne olla ollut allergiaankin liittyviä oireita. Mistäs noista voipi tietää. Mutta siis kyseinen äiti ja hänen kertomansa oli todella kiva kuulla, kun sai vähän "vertaistukea".

Puheterapeutti ei osannut yksiselitteistä vastausta sanoa siihen, miksi moinen puheen viivästyminen meillä on. Synnytyksen komplikaatiot, jatkuvat sairastelut ja korvakierre, rankka ensimmäinen elinvuosi hoitamattomien allergioiden kanssa ja sittemmin tiukka dieetti ja allergiaoireet ja kaikki sellainen yhdessä ilmeisesti ovat aiheuttaneet Edvinille tällaisen viivästymisen. Toivotaan nyt, että aika korjaa tilannetta. Seuraava puheterapia-aika siirrettiin vapulta tuonne juhannukselle.

3 kommenttia:

Krisseli kirjoitti...

Hei!
Vihdoin saan lähettää sinulle viestiä kun kommenttiosuus ei ole toiminut. Aivan upeat ja pelastavat sivut sinulla. Miedän perheessä on pieni iltatähti 4v, jolla todettiin vuoden alussa maito-, kanamuna-, ja vilja-allergiat ja nyt eletään sitten allergiaelämää. Toisaalta asia on helpotus, kun nyt tiedetään, mikä pikkuista on vaivannut koko pienen ikänsä. Olemme nimittäin valvoneet hänen kanssaan lähes 4v. Neuvolasta ei koskaan ohjattu eteenpäin ja siten kaikki on ollut oman arvion varassa. Äärimmilleen paisunut ummetusvaiva sai sitten meidät liikkeelle ja oikealle lääkärille ja kaikki alkoi selvitä. En tiedä liekö ongelmana myös ollut se, että olen itse sairaanhoitaja, mutta olen tehnyt lähes koko urani anestesiasairaanhoitajan työtä, joten siitä paljon ei ole apua ollut ruoka-aineallergioiden kanssa. Oletko itse törmännyt moiseen teidän perheen asioidessa terveydenhuollon kanssa? Itse olen sitä mieltä, että edelleen asia vaikuttaa ja joudun kaikki erikseen vaatimaan, kuten ravitsemusterapeutin ym. vastaanotot, koska en halua kuitenkaan yksin olla netin varassa tässä asiassa. Toisaalta täältä sitä parasta tietoa ja vinkkejä löytyy, kuten juuri sinun blogisi. Saanhan linkittää blogisi omaan blogiini, niin pääsen helposti sitten sivuillesi katsomaan uusia reseptejä. Itse olen vielä huono kokkailija, mutta opettelen kovasti ja motivaatio on kohdallaan. Mukavaa kesän odotusta ihanalle perheellesi ja sinulle. Aivan huippusuloisia lapsia sinulla:)

Taija kirjoitti...

Kiva kun kirjoittelit Krisseli tänne! Ehdottomasti saat linkittää tämän omille sivuillesi. =) Ja todella kivaa kuulla, että jollekin on taas ollut apua tai hyötyä näistä sivuista. Sehän näiden tarkoitus onkin, vertaistuen antaminen muille.
Kuulosti todellakin tutulle tuo teidän kamppailu ja tosi iso harmi, että noin kauan olette joutuneet kärsimään. Hauskaa kesää sinun perheellesi!

Taija kirjoitti...

Unohdin vastata Krisselille vielä siihen, että olen tosiaan itsekin sairaanhoitaja, mutten tiedä onko se sinänsä vaikuttanut mihinkään mitenkään.. Mutta se on kyllä huomattu, että ainakaan tässä kaupungissa julkisen terveydenhuollon puolelta ei kovin hyvin apuja olla saatu meidän lasten allergiavaivoihin, en tiedä liekkö kyse tietämyksen ja osaamisen puutteesta vaiko asenteista vai mistä. Onneksi löydettiin tuo hyvä lääkäri, tosin hänkin eri kaupungista ja yksityiseltä puolelta (kallista lystiä), häneltä ollaan kyllä saatu niin paljon apua ettei usko kukaan!